Nástupce populárního BMW i3 opravdu dorazí. Prý ale bude úplně jiný

1
Nástupce populárního BMW i3 opravdu dorazí. Prý ale bude úplně jiný
Fotografie: BMW Group
  • Novinka dorazí v roce 2025
  • Vůz bude přímým nástupcem modelu i3
  • Využita bude platforma Neue Klasse

Pokud patříte mezi milovníky BMW i3, zřejmě oceníte, že bavorský výrobce nejspíše chystá jeho novou generaci, jak píše insideevs.com. Zpráva je překvapivá, protože při ukončování výroby i3 bylo jasně prohlašováno, že přímý nástupce se na svět nikdy nepodívá. Šéf vývoje BMW Frank Weber ale v rozhovoru pro europe.autonews.com řekl, že nástupce prvního elektromobilu s logem BMW bude mnohem konvenčnější než předchůdce.

Původním náhradníkem se stalo BMW iX1, jenže jak všichni víme, ke kompaktnímu městskému hatchbacku má hodně daleko. V lepším případě tak hovoříme o nepřímém a dočasném nástupci. „BMW rozhodně potřebuje uvést na trh cenově dostupné kompaktní elektrické auto,“ řekl Weber. „Přikládáme velký význam tomu, abychom zákazníkům nabídli nejlepší možný přístup ke značce BMW,“ dodává. Chystaná novinka by měla přijet v roce 2025 na naprosto nové platformě Neue Klasse. Ta přinese mnohem delší dojezd, rychlejší nabíjení a větší efektivitu.

BMW zahájí výrobu svých prvních elektromobilů na platformě Neue Klasse v Maďarsku v roce 2025. Stane se tak v jeho nové továrně v Debrecínu a poté ve stejném roce taktéž v Mnichově. Zatím není známo, zda se přímý nástupce BMW i3 bude jmenovat stejně, nebo výrobce sáhne po odlišném označení. Jisté je naopak to, že vůz nabídne opět kompaktní rozměry a několik variant.

Technické parametry BMW i3 (2018) 42 kWh

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 4 011 × 1 775 × 1 598 mm, 1 320 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: zadní
Výkon125 kW, 170 koní, točivý moment: 250 Nm
Baterie42,2 kWh (37,9 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 50 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 13,1 kWh / 100 km, dojezd: 260 km
Cena od1 043 900 Kč