ČEZ na svých nabíjecích stanicích už brzy umožní jednorázovou platbu

1
ČEZ na svých nabíjecích stanicích už brzy umožní jednorázovou platbu
  • Společnost ČEZ umožní jednorázové zaplacení za nabíjení u svých čerpacích stanic od 18. listopadu tohoto roku
  • Paušální poplatek zůstane zachován ve stejné výši, jednorázová platba bude pouze další možností
  • ČEZ současně chystá vývoj kompletně nového systému pro správu nabíjení, který by měl být spuštěn v příštím roce

Společnost ČEZ je největším provozovatelem nabíjecích stanic v Česku a dosud je možné u něj nabíjet pouze po přiložení jeho speciálního čipu. Za ten se platí měsíční paušální poplatek 450 Kč bez DPH a množství odebrané elektřiny není nijak omezeno. To je na jednu stranu velmi výhodné, protože lze elektromobil provozovat za velmi nízkých nákladů, na druhou stranu je nabíjení zapovězeno všem, kteří čip nemají, například zahraničním řidičům nebo občasným elektromobilistům. To by se nyní mělo změnit.

ČEZ, vrchlabská čerpací stanice Benzina ve Valteřické

V souvislosti s účinností některých ustanovení novely zákona o pohonných hmotách zavede na podzim ČEZ možnost i jednorázové platby za nabíjení. Návrh zákona stanovuje příslušné povinnosti pro provozovatele dobíjecích stanic vyplývající ze směrnice 2014/94/EU a zavádí se směrnicí a v souladu s Národním akčním plánem „Čistá mobilita“ vyžadovanou příslušnou evidenci dobíjecích stanic. Nově je tak přidána do pohonných hmot i elektřina pro pohon elektrických vozidel a novela celkově zavádí do legislativy mnoho prvků souvisejících s elektromobily, které dosud v zákonech chyběly.

Jaký systém bude použit, zda bude zajištěna interoperabilita s čipy jiných provozovatelů ze zahraničí (jako například PlugSurfing) nebo zda bude možné platit pouze skrze mobilní aplikaci, to zatím není jasné. V současné době probíhá výběrové řízení a více bude oznámeno v následujících týdnech. Nový systém by měl být spuštěn nejpozději k 18. listopadu, kdy příslušná ustanovení novely nabydou účinnosti.

Důležitou zprávou však je, že současná možnost nabíjení za paušální poplatek s čipem zatím zůstane zachována, a to ve stávající podobě a se shodnou cenou. Možnost jednorázové platby bude pouze doplňkem. Paušální systém by měl vydržet ještě zhruba rok, kdy ČEZ plánuje spuštění zcela nového vlastního systému pro správu stanic s mnoha možnostmi účtování a obsluhy.

Diskuze ke článku
Honza
A proč není jednoduše možné platit platební kartou jako u samoobslužných tankovacích stojanů? Chtějí si čipem uvázat odběratele do svého ekosystému?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze