Výsledky Tesly za první kvartál: propad zisku, pád akcií

1
Výsledky Tesly za první kvartál: propad zisku, pád akcií
Fotografie: Tesla
  • Tesla zveřejnila výsledky za první čtvrtletí tradičním způsobem – webcastem
  • Aktuální čísla si za vedení automobilky za rámeček nedá
  • Téměř všechny ekonomické parametry se výrazně zhoršily

Elon Musk odprezentoval tradiční formou, tedy audiozáznamem telefonátu s investory (tzv. Earnings Call), výsledky hospodaření Tesly v prvním kvartále roku 2024. A ty jsou zatím nejhorší od vypuknutí Covidu-19. Vůbec poprvé od té doby vykázala negativní cash flow ve výši 2,53 miliardy dolarů (59,8 miliardy korun), problematický je také meziroční pokles provozní marže z 11,4 na 5,5 %. Tržby si pohoršily o devět procent na 21,3 miliardy dolarů (503,1 miliardy korun), čistý zisk je méně než poloviční a dosáhl 1,13 miliardy dolarů (26,7 miliardy korun).

Počet dodaných vozů oproti poslednímu čtvrtletí 2023 poklesl o pětinu na 386 810 jednotek, poprvé od vrcholící covidové krize toto číslo znamená také meziroční pokles. Poptávku nadále táhne jediný model. Téměř rekordní sestup zažívají i akcie, které od počátku letošního roku odepsaly skoro 42 %, na historické maximum ve výši přes 400 dolarů však ztrácejí téměř dvě třetiny. Problémy Tesly způsobuje rychle sílící čínská konkurence, ochladnutí poptávky po elektromobilech a také Musk osobně, protože někteří investoři jej považují za toxickou postavu. Automobilka už ostatně vyhlásila propouštění 10 % zaměstnanců, přičemž přednostně se bude týkat managementu. Čtyři sta míst škrtne i Gigafactory Berlin.

Musk ovšem zůstává pro řadu investorů atraktivním. Investiční fond Ark Invest například dlouhodobě spekuluje na budoucí růst akcií na 5 000 dolarů, a opakovaně skupuje cenné papíry automobilky. Podle jiných investorů jsou však nadhodnocené a jejich reálná hodnota je proti současné ceně zhruba desetinová. Nicméně na Muskovo prohlášení, že urychlí vývoj cenově dostupného modelu, burza zareagovala 14% posílením teslovských akcií. Byť je tato informace v přímém rozporu s nedávnou zprávou, podle níž Musk naopak smetl ze stolu hluboce rozpracovnaný projekt levné Tesly. Příliš klidu ovšem nevytvořilo další Muskovo prohlášení, že ceny Tesel je nutné často měnit kvůli měnící se poptávce. Co si o podobných tendencích myslí správci velkých flotil, se jasně ukázalo, když se začaly autopůjčovny hromadně zbavovat Tesel.

Diskuze ke článku
Jan Jakubík
Naposledy upraveno: 14:02
Velká radost za informaci o levném modelu, snad je jim to povede uchopit. Už mají zase o pár let více zkušeností, ale taky je to dle mého názoru největší oříšek, kde je možné si vylomit zub. :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze