Jaké jsou názory a očekávání uživatelů elektromobilů ve Francii?

Jaké jsou názory a očekávání uživatelů elektromobilů ve Francii?
Fotografie: Renault
  • 93 % respondentů je se svým elektromobilem spokojeno
  • Zvyšuje se poptávka po zlepšení nabíjecí infrastruktury

Rok 2023 byl pro elektromobilitu ve Francii významným milníkem. Dosáhlo se miliontého elektrického vozidla v oběhu. Tento prudký nárůst elektromobilů vyvolal zájem o to, jakým způsobem uživatelé vnímají elektrické vozy a jaká mají očekávání. Společnost Avere-France ve spolupráci s výzkumným ústavem Ipsos proto provedla studii, která měla za cíl zjistit potřeby a názory uživatelů elektromobilů.

Výsledky této studie provedené v prosinci 2023 jsou fascinující. Ukazují, že naprostá většina respondentů (93 %) je se svým elektromobilem spokojena, dvě třetiny jsou dokonce velmi spokojené. To svědčí o rostoucím zájmu a důvěře veřejnosti v elektrické vozidlo. S tímto nárůstem popularity elektromobilů se zvyšuje i poptávka po zlepšení veřejné dobíjecí infrastruktury. Podle Antoina Hertemana, prezidenta Avere-France, je zásadní podpora elektromobility zajištěním dostatečného množství nabíjecích stanic a zachováním finančních pobídek pro nákup elektromobilů.

Jedním z klíčových zjištění studie je, že elektromobily jsou stále více vnímány jako všestranná vozidla, která uspokojují různorodé potřeby uživatelů. Vylepšení technologie a rostoucí dojezd elektromobilů přispívá k tomu, že se stávají stále populárnější volbou pro uživatele, kteří je využívají jak k běžnému dojíždění, tak i k delším cestám.

Ekonomická výhodnost je hlavním důvodem pořízení

Jedním z hlavních faktorů, který přispívá k růstu popularity elektromobilů, je jejich ekonomická výhodnost. I když pořízení elektromobilu může být nákladnější, provozní náklady jsou často nižší než u vozidel s klasickým spalovacím motorem. Podle studie je touha ušetřit jedním z hlavních důvodů, proč lidé volí elektrický automobil.

Nabíjecích míst je více, ale jsou slabé lokality

Dalším zjištěním studie je, že veřejná nabíjecí infrastruktura se v posledních letech zlepšila, ale stále existují oblasti, které vyžadují pozornost a investice. Uživatelé vykazují zvýšenou důvěru v možnost dobíjení během středních a dlouhých cest, což svědčí o rostoucí spolehlivosti a dostupnosti nabíjecí sítě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze