Faraday Future oznámil cenu svého prvního elektromobilu. Snad tentokrát nelže

Faraday Future oznámil cenu svého prvního elektromobilu. Snad tentokrát nelže
Fotografie: Faraday Future
  • Americký projekt Faraday Future má za sebou sérii skandálů a zpoždění
  • Přesto nekončí, představil údajně sériové auto a dokonce oznámil i cenu
  • Ta je i na poměry luxusních elektromobilů hodně sebevědomá

Dosavadní jednání kalifornské společnosti v čínských rukách Faraday Future příliš důvěry nevzbuzovalo. Neplnila sliby, odsouvala termíny a navíc se na ni provalilo, že obelhávala zákazníky i investory. Jenže současný rozmach elektromobilů firmu zřejmě udržel ve hře, protože v dubnu konečně veřejně ukázala údajný sériový automobil. Vlastní silou sice na podium nepřijel, avšak naději na konečný rozjezd sériové výroby vzbudil. Firma v poslední době chrlí jednu tiskovou zprávu za druhou, což vyvolává dojem horečnaté aktivity. Ta poslední však fanoušky a potenciální zájemce poněkud překvapila.

Automobilka se pochlubila uvedením 300kusové limitky se složitým názvem Faraday Future FF 91 2.0 Futurist Alliance určené pro USA a Čínu. Na tom by nebylo nic zvláštního, nebýt toho, že cena jednoho kusu byla v USA stanovena na 309 000 dolarů. To je v aktuálním přepočtu 6 850 000 korun, což není tak důležité jako fakt, že v USA, kde jsou auta výrazně levnější než v Evropě, se jedná o hladinu, v níž lze vybírat u značek, jako je Bentley, Rolls-Royce či Ferrari. A chtít tolik peněz za vůz, který je možná převratný, ale přinejmenším není ani trochu hezký, vyžaduje hodně velkou odvahu. Podobně jako žádat zálohu ve výši 10 000 dolarů (222 000 korun), byť vratnou.

Faktem ale zůstává, že se jedná o cenu za mimořádně vybavenou úvodní limitovanou edici se spoustou bonusů a doplňkových služeb (v ceně je třeba profesionální kurz okruhové jízdy). Kdo si počká, bude si moci stejnou základní techniku, tedy 142kWh baterii, tři motory a zrychlení z klidu na 96 km/h za 2,27 s, užít i citelně levněji. Už nyní si lze rezervovat FF 91 2.0 Futurist za „pouhých“ 249 000 USD (zhruba 5,5 milionu korun) proti záloze 5 000 dolarů či základní FF 91 2.0 proti tisícidolarové záloze. Ten však dosud nebyl naceněn a rezervace nebyly otevřeny. Dalším překvapením je, že firma garantuje, že ojetý FF 91 bude mít po třech letech minimálně 60 % původní hodnoty. Neupřesnila však, jak toho chce dosáhnout.

K mání bude i digitální ekosystém FF aiHypercar+, který nabídne propojení palubního softwaru, vysokorychlostního internetu přes 3 různé modemy včetně satelitního spojení a personalizovaných služeb umělé inteligence, ať už je tím míněno cokoliv. Cena? Maličkost, pouhých 14 900 dolarů (330 tisíc korun) ročně. Ano, za to lze v USA koupit nové auto.

Technické parametry Faraday Future FF 91

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 5 250 × 2 283 × 1 598 mm, ? kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon783 + 783 kW, 1 065 + 1 065 koní, točivý moment: 1 977 Nm
Baterie142 kWh
Nabíjení
Spotřeba?
Cena od
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze